24 maj 2006

JAG HAR SETT: Agnes.

Detta blir den första i min nya serie av recensioner av konserter, filmer, böcker, album you name it. Serien heter "JAG HAR ....(sett, hört, läst)" Först ut är Idolvinnaren 2005 Agnes. [24 maj 2006]

Ja, jag var närvarande på Agnes turnépremiär. En riktig show utlovades av konferenciern. Vi fick höra mediokert ljud, inga som helst effekter och se lite för långt upp Agnes klänning vissa stunder.

Ja. Efter detta kan jag slå fast: Jag kommer inte gilla Agnes. Inte ens som liveartist. Håkan är en annan sak, jag kan inte lyssna på honom på skiva - men live är han en gud på scenen. Har inte sett någon så medryckande. Agnes får en att gäspa tyvärr. Få låtar och dessutom låter det mesta ungefär likadant.
Hon har en fantastisk röst. Men hon måste utnyttja den på ett bättre sätt. Visst, solen kunde ha strålat och varma vindar kunde ha svept om våra sommarlängtande ben. Nu var det kallt och bistert om man tittade upp mot himlen. Det som lyste upp var de gula fotbollskläder man klätt statyerna ovanpå Stora Scenen med.
En tveksam inledning på konserten med en något övertänd körtjej och sprattlande rörelser hos dansarna som står framför(?!) Agnes och dansar. Hon ser inte ut att vilja ta oss med storm. Dessutom misslyckas ljudteknikerna med ljudet. Musiken är för hög i jämförelse med Agnes röst. Dessutom blir det hela mer skrän än melodi då man skruvat upp ljudet högre än på The Ark för en månad sedan. Ljudet blir dock bättre efter ett par låtar då man höjer Agnes mikrofonljud. Tack för det.
Första gången man rörs av musiken är när hon sjunger endast ackompanjerad av en akustisk gitarr.
Därför råder jag Agnes detta: Slopa utomhusturnén. Slopa dansarna. Slopa hela showen om ingen pyroteknik av något slag finns. Börja istället spela på mindre inomhusställen. Inte folkets hus, men kanske på olika klubbar av olika slag. Ungdomsklubbar och mer vuxna uteställen. Små inomhuslokaler med max 500 personer som kapacitet. Helst mindre. För då kan Agnes komma till sin rätt. Hon har inte den energi som behövs för att få oss varma och studsa av glädje till hennes musik. Tyvärr. Hon är nog den första artist jag hört som är betydligt sämre live än på skiva.

Spela dessutom akustiskt. Allting blir så mycket vackrare då, och det kommer kompa hennes röst så mycket bättre.
Det finns ett problem med detta. Hur gamla är de som tittar på Idol? Inte speciellt gamla eller hur? Hur gamla är de som faktiskt följer Idoldeltagarna efter finalens slut? Till och med ännu yngre, visst? Hennes stora fanclub finns hos tjejer och killar under 18 år. Hur ofta kommer de in på klubbar och smålokaler efter klockan 20?
Att köra hennes repertoar två gånger, en tidig version för minderåriga och en senare version för de äldre, blir ingen hit. Den är inte tillräckligt bred och inte heller djup. Förlåt Agnes. Men som jag ser det måste du släppa pop/soulstjärne-drömmen med utomhuskonserter inför flera tusen åskådare. Du kommer bli hyllad av musikkritiker som klubbsångerska. Det blir mysigt då. Du är mysig Agnes. Även om vi såg lite för mycket för långt upp under din klänning idag. Tänk på att du står på en scen två meter från marken. Men som sagt, du är mysig ändå.

PUBLIK: Oväntat stor, tyvärr inte speciellt entusiastisk.
BÄST: "Right Here, Right Now" (tycktes vara den enda låt som publiken riktigt hängde med i sången i) och extranumret "What a feeling" (enda gången röj infann sig trots flera chanser)
SÄMST: Ljudet, det obefintliga mellansnacket och den så kallade showen. Hade väntat sig lite till faktiskt. Och VAD hade hon på sig innan det första klädbytet?

Inga kommentarer: