23 november 2008

Stoppa klockan, vad är det som händer?

Så. Jag var ute och gick häromdagen. Till min gamla grundskola och så. Jag gick runt och tyckte att allt var mycket mindre än vad man mindes det. Men det mesta såg ungefär likadant ut, men så började jag gå in på detaljerna.

Förbi gymnastiksalarna och bakom dessa. Elevernas rökruta. Där det varit förbjudet att vara en gång i tiden. Det var alltid de i årskursen över som gick dit. Eller så kändes det i alla fall. Man kunde stå och smygtitta på dem på håll, om man inte hade något annat för sig. Vi snackar nittiotal nu. Då var man så liten att man faktiskt lekte På rymmen eller Pantgömme.

Detaljer var det. Jo, jag gick ned dit och tittade in genom fönstren på vår gamla kafeteria. Jag blev ganska så jätteförvånad när det såg ut som om lekis flyttat in där. Eller åtminstone fritids. Utanför, såg det ut som om det fortfarande fimpades en och annan cancerpinne.


Tankarna vandrade vidare när jag såg ett gäng killar på bussen. De var inte äldre nu än vad jag var på nittiotalet. Men de pratade om helt andra saker än vad vi gjorde. Hockeybilder, Pokémonbilder, King Out, teckningar och allt jag kommer ihåg från min unga skoltid var utbytt mot gängbråk, skrytknull, röka-på-substanser och lärarhat. Jag blir inte förvånad om det faktiskt var småglina på lågstadiet som fått ta över våra kafeterialokaler eftersom de tillbringade all sin lediga tid utanför ändå.

Undrandes frågar jag bara; vart fan är världen och framförallt ungdomen på väg?

Home of the Cancer Sticks

3 kommentarer:

Anonym sa...

Mr M!
Jag vet. Fruktansvärd generation.
Jag önskar att jag var född på 40-talet, å 40-talet.

Anonym sa...

Småglina HAR fått ta över cafeterian. De äldre barnen har blivit hänvisade till gamla musiklokalen (som senare var lokalen där kuratorn hade tjejmöten en gång i veckan). Du vet den lilla, lilla lokalen som ligger "under" träslöjden? Man går in från baksidan.. Eller hur ska man förklara det? Dörren ligger i närheten av de "trapporna" vid bamba?

Hur som, DIT har man hänvisat högstadieeleverna som jag har uppfattat det.

Det var bättre förr.

Författaren sa...

Anonym
Jag ryser bara jag tänker på snorungarna. Ja, tänk om man vore av en sådan gyllene årgång? Pension snart och så. I like the sound of that.

Tc
Det är ganska horribelt faktiskt. Gee. Den lokalen är ju hur liten som helst? Knappt att bordtennisbordet får plats där inne ju? Det snurrar åt fel håll.