24 januari 2009

Allt på samma gång

Vad är det egentligen som gör att när man går in på random nyhetssida finns det antingen ett: idiotmånga artiklar om idiotallvarliga saker; eller två: idiotmånga artiklar om idiot... ja, idiotsaker.

Surfar man in på Aftonbladet en helg som denna läser man "Tre döda i dagisattack", "En död i storband", "Skottlossning i Göteborg" och "Fyra barn döda när tak rasade in". En annan helg kanske man möts av stora svarta rubriker också, men oftast med färgglada riggade bilder. "Sju sätt att gå ned i vikt!", "Carolas nya älskling", "Bästa sätten att trimma din dator" eller "Modeveckan slår nya rekord" är inte alls omöjliga att se som huvudrubriker.

Hur kan det komma sig att allvarliga saker händer pang-pang-pang och utan lite bufferttid emellan? Ska vi bli så chockade att vi inte vågar gå ut på två veckor och därför minskar risken för dystra nyheter?

Jag läste kort och snabbt en artikel om Sabina som blev mördad på sitt dagis 2003. Tydligen hade den psykiskt sjuke gärningsmannen hört någonting om den förra utrikesministern Anna Lindhs mord och det hade triggat igång hjärnan. Han var tvungen att göra någonting liknande. Lite så att cynikern i mig vill lägga ned allt vad nyhetsrapportering heter, men sedan kommer förnuftet och säger att det vore ju osedvanligt korkat.

Men ändå. Någon mer anledning än slumpen är det väl som gör att vi går igenom sådana här tider?

Inga kommentarer: