13 maj 2006

Ett stycke släng av historia.

Så här på lördagsmorgonen är det underbart, när pappa kommer in med Bruce Springsteens senaste album. "We shall overcome - The Seeger sessions".

En hyllning till folkmusik. Springsteen beskriver själv hur han växte upp som "a rock n' roll kid" och visste inte mycket om folkmusik. 1997 skulle han spela in "We shall overcome" till en skiva för Pete Seeger. "Where have all the flowers gone: The songs of Pete Seeger", för att sätta sig in i musiken sprang han ned till skivbutiken för att köpa skivor gjorda av Pete Seeger. Efter ett par dagars lyssnande fastnade han och fick en idé. Där började jakten. Bruce jagade ihop folk från lite varstans och knåpade ihop låtar. Detta blev till skivan jag nu håller i min hand.

Alla låtar är inspelade live och utan några som helst repetitioner. Man kan höra Bruce skrika namnen och instrumenten under låtarnas gång och allt detta ger en oerhört stark känsla av att man är med när musiken skapas. Inte bara spelas. Stor skillnad där.
Det är en kanonskiva även för en person som inte lyssnar speciellt mycket på folkmusik (alltså jag.) men det är svängigt och charmerande.
'The Boss' har lyckats igen.

Låtar att lyssna närmare på: "O Mary don't you weep", "Pay me my money down", "We shall overcome".

Inga kommentarer: