01 augusti 2007

YRAN 2007

För övrigt kanske jag ska göra en snabb recension av Yran 07 och de band jag såg.

Säkert! * * *
Underbart söta Annika Norlin är bra. Jättebra faktiskt. Tyvärr på en alldeles för stor scen och den intima stämningen saknades.

Moneybrother * * * * *
Fyller ut hela scenen och rockar loss som Sveriges snyggaste musikstjärna just nu. Bandet river av härliga solon och i synnerhet saxofonspelandet förför. Klockren femma.

Lasse Lindh * * * * *
Kärlekslåtarna avlöser varandra och Lasse har minst lika kul som vi i publiken. Det är konstant ös och luften andas till slut lycka då Lasse river av sin största hit som sista låt, Svenska Hjärtan.

Timbuktu & Damn * *
Har inte så mycket att säga egentligen. Men det var inte någon högklassig underhållning, kan man väl säga. Men skyll inte det på Timbuktu.

The Hives * * * * *
Äckligt kaxiga Howlin' Pelle äger sönder hela Östersund med sina medvetna felsägningar av stadsnamnet som får publiken att reagera kraftigt. Hitlåt efter hitlåt rivs av och efter det här kan man återigen gå hem med ett leende på läpparna.

Electric Banana Band (gratiskonsert) * * * *
Inte för att EBB är någon musik jag lyssnar på. Men låtarna är fantastiska som låtar betraktade. Alltid ett gott syfte och sinnrika texter. Lättsmält miljöpropaganda som gör sig oerhört bra med artisterna Lasse Åberg och Klasse Möllberg. Enligt uppgifter kom mellan 10 000 och 12 000 för att lyssna på dem, och fantastiska 1 820 kg batterier samlades in. Imponerande siffror då Östersunds kommun har en befolkningsmängd på cirka 50 000 personer.

Mando Diao * * * *
Rockar loss som vanligt och trots att man inte riktigt får igång gunget så är ändå musiken medryckande och härlig. Tyvärr blev publikmanfallet stort då The Ark satte igång på Stortorgets scen en halvtimma in i spelningen, men vad gör man? En knapp fyra.

Presidenttalet * * * * *
Jämtland är en republik och har en egen president i form av Evert Ljusberg. I år kom han inglidandes likt en jämtländsk Robin Hood. Talet var träffande och som vanligt är den sanslösa patriotismen hos mellan 15 000 och 20 000 jamtar slående. Dessutom slog fyrverkerierna tidigare år.

Fibes, oh Fibes! * * * *
Riktigt skön musik för en nattkonsert. Skönt tempo och en vild publik. En oerhört stolt göteborgare till sångare tackar gång på gång för publikens jubel och musiken gör en konstigt varm inombords. Heja!

För övrigt slog Yran rekord i år igen. Över 55 000 biljetter sålda. Stort. Och jag tror det var Moneybrother som kommenterade det hela med att han var skeptisk när han fick höra ordet stadsfestival, men när han klev in på Yranområdet ändrade han sig snabbt och höjde Yran till skyarna.

Jag är nöjd med helgen.

2 kommentarer:

Anonym sa...

men oj va massa braa band / artister !! är inte norrländsk yran gratis?;P

Författaren sa...

vanda
Nope. Dom spärrar av hela Östersunds innerstad klockan sju för att släppa in folk. 880 spänn för tredagarspass. Helt klart värt det! Speciellt eftersom det är i stan så man kan göra vad man vill hela tiden.