21 november 2006

Inte igen?

Nej. Det får inte vara sant. Jag tycker Lager 157 har otroligt bra shopping och jag hoppas James Keene är ärlig när han säger att han bara var och shoppade i Borås.

Sportbladets och TV4 Fotbollskanalens källor uppger att James Keene är nära Elfsborg. Visst, att Elfsborg vill ha honom är en sak. Det känns som att ryktet är uppbyggt på fler och starkare grunder.

En av Robert Lauls svagheter är att han stavar Keene "Keane", såsom Roy och Robbie som är betydligt större stjärnor.

Keene kommer antagligen inte spela i GAIS nästa år. Det ser rätt mörkt ut, för han åker tillbaka till Portsmouth vid årskiftet och ska försöka ta en plats i Premier Leaguetruppen, vilket inte alls är omöjligt, då han redan gjort två matcher innan han anlände till GAIS. Med en säsong av högklassigt spel i en högstaliga (inte bra men ändå) har han än mer erfarenhet och kan kanske i alla fall få en bänkvärmarplats med sporadiska inhopp i cupmatcher för Portsmouth.
Då är jag nöjd med hans enda år i GAIS. Men gör han också en Wilton.
Då jävlar.

Visst, fotboll handlar oerhört mycket om pengar. Men jag skulle i varje fall inte klara av att byta så när man har sagt att man kan tänka sig en fortsättning i GAIS. Jag skulle ha svårt att byta lag i samma serie till och med. Av lojalitets- och principskäl.
Hur bra lön man än fick i det andra laget.

Näe. Jag säger bara suck om vi råkar ut för samma sak igen.
Nåväl. Jag hyllar Wilton för vad han gjorde bra i GAIS.
Likaväl kommer jag hylla Keene för vad han gjorde bra i GAIS. Kommer nog hylla Keene mer. Gillade inte riktigt Wilton även om han gjorde mål.

Det blev mycket fotboll. Och det är Champions League i kväll. Har inte sett högklassig fotboll på över en månad. Royal League och Elfenbenskusten - Sverige är så långt från högklassig fotboll man kan komma.

Ännu mer fotboll, och övrig sport för den delen. Läste en intressant artikel om Bosman i förrgår.
En liten intervju med mannen som förändrade sportvärlden på sitt lilla egna sätt.
Den belgiske föredetta fotbollspelaren Jean-Marc Bosman ville byta klubb i franska ligan om jag minns rätt. Hans kontrakt hade gått ut och han förhandlade med en annan klubb. Hans dåvarande klubb ville dock inte släppa iväg honom gratis. De krävde ersättning, trots att kontraktet var utgånget. Bosman tyckte detta var uppåt väggarna och begav sig till den belgiska domstolen som skickade ärendet vidare till EU-domstolen som behandlade ärendet. Arbetsmarknaden inom EU skall vara fri och om man står utan anställning skall man kunna ta ett nytt jobb utan något vidare pappersarbete från sin närmast föregående arbetsgivare.
Domaren klubbade igenom det hela och Bosman vann alltså mot sin klubb, fick byta klubb och dessutom blev hela fotbollsvärldens regler förändrade. En spelare får alltså efter det att kontraktet gått ut gå till vilken annan klubb som helst, som erbjuder kontrakt. Utan att den erbjudande klubben skall behöva betala någon ersättning. Detta kallas ett bosmanfall.
Det är inte många som vet att Bosman faktiskt var en tidigare spelare. Han var en medelmåtta men skapade sig ett namn genom detta. Bosmanfall är ett vanligt förekommande begrepp och det är endast i negativ bemärkelse ordet används. Den klubb som får en bra spelare gratis är förstås lycklig och borde egentligen hylla bosman, men det kommer i skymundan av negativa kommentarer från den förlorande klubben. Det är bara dessa man hör. Ett jäkla bosmanfall.
Jean-Marc Bosman och anser att han borde hyllas för vad han gjorde. Han skapade faktiskt ett mycket bättre arbetsklimat för fotbollspelare över hela världen. Liknande system finns inom alla idrotter dessutom. Han har inte fått mycket för det. Några bidrag från belgiska ligan, men det belgiska fotbollförbundet tog avstånd från spelaren och ville inte veta av honom.
Nu sitter Bosman i ett arbetarhem, dryga fyrtio år fyllda och har svårt att få det att räcka till. En person som förändrat arbetsklimatet så pass mycket borde få större positiv uppmärksamhet.

Oj, så långt det blev. Det var inte riktigt meningen men jag hamnade i något slags stim.
Fånig grej egentligen, men om man sätter det i ett lite större perspektiv så är det faktiskt något rätt viktigt. Det finns regler för allt och det kan behövas.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tror inte och hoppas för allt i världen att vår Keene inte gör en Wilton.

Författaren sa...

RE: anonymous
Nej, verkligen inte. Jag tror inte heller att han gör om Wiltonsveket egentligen. Men man blir lite orolig. Engelsmän, undantag en viss David, känns faktiskt mer lojala. Åtminstone i allmänhet. Men det finns undantag som bekräftar regeln.